A Honey from a Weed c�m� k�nyvb�l
Feh�r libapar�j (Chenopodium album) lenne az els� v�laszt�som. Ha nem lett volna ez a n�v�ny, akkor a csal�dom �hen halt volna a II. vil�gh�bor� idej�n. Akkoriban nem volt mit enni, kiv�ve azt, ami az utak ment�n, az �rkokban n�tt. Az any�m csak forr� v�zbe m�rtotta �ket, b�r nyersen is ugyanolyan j� �ze volt. Mindig rakok a ny�ri sal�t�imba libapar�jt. Pontosan ugyanolyan �ze van mint a spen�tnak. A n�metek sokf�le v�ltozat�t nevelt�k ki, amit �n csak �ri�s n�met spen�tnak h�vok. �ltal�ban 1,5 m�ter magasra n�nek, de az �n t�panyagban gazdag kertemben minden az �tlagos m�ret k�tszeres�re n�. P�r n�v�nyn�l hagyom hogy elvir�gozzanak �s ez�ltal magokat hozzanak a k�vetkez� ny�ri term�shez. A spen�ttal ellent�tben a feh�r libapar�j eg�sz ny�ron zsenge marad, m�g asz�ly idej�n is, �s nem hoz magokat csak a szezon v�g�n.
A v�r�sgy�ker� sz�r�s diszn�par�j (Amaranthus retroflexus) felismerhetj�k a s�t�tv�r�s sz�r�r�l. A ropog�s leveleit fejessal�ta helyett haszn�lhatjuk. �regkor�ra p�rolni kell mint a spen�tot. Sokkal �zletesebb ha nedves k�r�lm�nyek k�z�tt �l, nem �gy mint n�lunk a sz�raz pr�rin.
A ty�kh�r (Stellaria media) sokkal pomp�sabb �zre �s szerkezetre mint a legt�bb gyomn�v�ny, n�veked�s�nek b�rmelyik szakasz�ban felhaszn�lhat� nyersen is. Ha a picike hajt�sokb�l kihajtanak a "h�rok" azokat lev�ghatjuk.
Ha valami f�szereset akarunk a sal�t�inkhoz adni a retek �s a zs�lya mellett, akkor a must�rf�l�k csal�dj�ba tartoz� gyomok igen j�l j�hetnek. A Vad must�r (brassicas) nagyon er�s �s keser� �z� tud lenni, kiv�ve ha a vir�gaib�l �s a nagyon fiatal leveleib�l csak egy csipetnyit haszn�lunk fel. A p�sztort�ska (Capsella bursa-pastoris vagy Thlaspi bursa-pastoris) magjait �s zsenge hajt�sait, valamint a mezei tars�k�t (Thlaspi arvense) sok gyermek fogyasztja m�r csak a magh�velyek �rdekes alakja miatt is.
A ny�lk�s/ragad�s magok a kedvenceim, a legelterjedtebb a papsajt (Malva neglecta vagy parviflora). A zsenge levelei ehet�ek a korai szezonban. A k�s�bbiekben a vir�gok �s a fiatal magh�velyek a legfinomabbak. A magh�velyek pici hasonm�sai a m�lyvar�zs��nak, mindkett� igazi csemege, ha nyersen fogyasztjuk.
A k�v�r porcsin (Portulaca oleracea) egy meglehet�sen l�d�s sal�taadal�k, de p�r �v m�vel�s ut�n teljesen elt�nt a kertemb�l. Nyilv�nval�an nem szereti ha megbolygatj�k a term�szetes k�rnyezet�t.
A gyermekl�ncf� (Taraxacum officinale) fiatal hajt�sai n�pszer� n�v�ny Eur�p�ban a tavaszi sal�t�khoz, de a mi �szak-amerikai pusztai kl�m�nkon a levelek t�l sz�razak az �zl�semnek. Sokkal jobban szeretem a vir�gait. Azonk�v�l, hogy levesesebbek, �desek a nekt�rt�l. A gyermekl�ncf�vet nem keverem egy�b sal�ta alapanyagokkal, jobban szeretem egymag�ban enni. Pontosan ugyanolyan �z�k van, mint a kaka�babnak. Sok ember, f�leg a n�k, nagyon k�v�nj�k a csokit. Ha gyermekl�ncf�vet vagy egy�b keserny�s n�v�nyt esznek, kiel�g�thetik sz�ks�geiket.
A keszegsal�ta (Lactuca serriola vagy scariola) �s a szel�d csorb�ka (Sonchus oleraceus) sokkal magasabb �s sokkal karcs�bb a gyermekl�ncf�n�l, de az �ze ugyanolyan. A vir�gai szint�n s�rg�k, kiv�ve a k�k szel�d csorb�k�t (Sonchus alpinus). A keszegsal�ta felhaszn�l�sa ugyanolyan mint a gyermekl�ncf� eset�ben. Itt �n szint�n a vir�gjait szeretem jobban.
Az erdei s�ska (Oxalis corniculata) nem s�skaf�le (Rumex). Az �ze sokkal gyeng�bb, kellemes �s savany�. A vil�gosz�ld l�here alak� leveleit kiemelik a tetszet�s s�rga vir�gai. Ezek a legmutat�sabb gyomok, amik a legt�bb kert sz�l�n n�nek. Hidegebb �ghajlaton az erdei s�ska (Oxalis acetosella) vir�gai k�keslil�s sz�n�ek.A fodros l�rom (Rumex crispus) azonban egy v�rbeli s�skaf�le (Rumex). Ez az �vel� gyomn�v�ny b�s�gesen burj�nzik a mocsaras/posv�nyos r�teken, de magjai gyakran "bejuntak" a kertekbe is. Kis mennyis�gben a fiatal levelei feldobj�k a sal�t�nkat. Ak�rhogy is van, m�g senkit�l sem hallottam volna, hogy szeretn� a s�skaf�zel�ket.
Ha a birtokodon el�fordulnak ingov�nyos foltok, lehet, hogy akkora szerencs�d van hogy a sz�leslevel� gy�k�ny (Typha latifolia vagy angustifolia) hozz�f�rhet� lesz sz�modra. Pr�b�ld ki azt, hogy leszeded m�g a szezon elej�n a fiatal hajt�sait. K�nnyen ki lehet �ket h�zni, azt�n k�nnyed�n le lehet harapni a zsenge als� r�sz�t, gyermekkorom kedvenc csemeg�je volt.A sz�r�s gazok is j�k? Hogyne!
Csaknem az �sszes z�ld gyom/gaz amit a szezon elej�n lehet tal�lni a sal�t�dban "v�gezheti". Ha t�l sz�r�s akkor p�rold meg �ket vagy s�r� keverget�s mellett s�sd 4-5 percig. Ezzel elt�vol�thatod a kellemetlen sz�r�ket r�luk an�lk�l, hogy a t�p�rt�k�k cs�kkenne.